zorg

Hoe verwijder je tandsteen?

Om zelf tandsteen te verwijderen heb je meer nodig dan een tandenborstel en tandenstokers alleen. Dit komt doordat tandsteen hardnekkig vastzit op plekken waar je moeilijk bij kan. In dit artikel gaan we in op hoe je zelf professioneel tandsteen verwijdert middels een tongschraper en een tandsteen verwijderaar. Veel mensen zoals jij gebruiken inmiddels een tandsteenhaakje om zelf tandsteen te verwijderen. Ook is de tandarts uiteindelijk een veilige optie om je tandsteen te laten verwijderen.

Tongschraper

De tongschraper is een hulpmiddel die je kan helpen om bacteriën van je tong te halen. De tongschraper kan van pas komen als je een witte aanslag op je tong hebt, ook wel tongpoep genoemd. De tongschraper kan je bij elke drogisterij of apotheek aanschaffen. Advies is om de tongschraper tweemaal daags te gebruiken. Je hanteert de tongschaper door de tong zo ver mogelijk uit de mond te steken. Plaats de tongschraper vervolgens zo ver mogelijk op het achterste gedeelte en haal de tongschraper naar voren.

Tandsteen verwijderaar

Bij onbehandelde tandsteen loop je een groot risico op tanduitval. Hiermee is tandsteen dus een teken aan de wand voor grotere gebitsproblemen. Echter, dit is te voorkomen als je zelf je tandsteen verwijdert. Tandsteenhaakjes zijn het middel hiervoor en zijn dezelfde haakjes als die je tandarts ook gebruikt. Alleen zijn de tandsteenhaakjes die je zelf kan halen zachter. Hierdoor is het uitstekend geschikt voor zelfgebruik. Gebruik de tandsteen verwijderaar met de vlakke kant.

Andere oplossingen

Het begint bij de basis en dat is goed poetsen! Drie keer per dag voor twee minuten per keer. Daarnaast helpt flossen ook. Het is hierbij belangrijk dat tandvleesranden goed worden geflost. Tevens helpt het spoelen met actief zuurstof. Dit komt omdat bacteriën zich vestigen in zuurstofarme mondholtes. Ook kauwen op xylitol kauwgom helpt. Tot slot schijnt baking soda te helpen om tandsteen te verwijderen, omdat het zout is. Echter, gezien dit niet wordt aangeraden door tandartsen, wordt dit afgeraden.

Tandarts

Als al de vorige hulpmiddelen niet hebben geholpen, kan je altijd nog een afspraak maken met je tandarts. Bij de tandarts kan vakkundig en professioneel tandsteen worden verwijderd. Sterker nog, dit is zelfs noodzakelijk als je al langer last hebt van tandsteen en je het zelf niet kan verwijderen. Naast tandsteen haakjes beschikt een tandarts ook over een ultrasoon apparaat. Dit apparaat kan het tandsteen lostrillen als het ware. Echter, de tandsteen haakjes doen vaak minder pijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *